Falköping

Ingen gripen för brinnande hakkors

Ännu har polisen inte gripit någon för händelsen i Falköping inatt, då toalettpapper i form av ett hakkors brann på en trottoar i Falköping. Det hela rubriceras som hets mot folkgrupp, men polisen arbetar efter teorin att det är ett pojkstreck som har gått överstyr.

Ett vittne till branden har sett fyra tonårskillar spruta tändvätska i formen av ett hakkors på trottoaren, och sedan tänt på med hjälp av papper. Händelsen filmades, men när lågorna blev höga försvann de från platsen.

Doris Karlsson bor precis bredvid platsen där den brann. Hon tycker att händelsen är obehaglig, inte minst för att elden kunde ha spridit sig till hennes hus.

-- Det är ett gammalt trähus. Det blir ju katastrof, för hur ska de kunna släcka ett sådant hus, säger hon.

Hets mot folkgrupp  

Polisen rubricerar händelsen som hets som folkgrupp.

– Ett hakkors har i flera rättsfall bedömts vara helts mot folkgrupp, och då blir så i detta fallet också , säger utredningsbefäl Magnus Karlsson.

Polisen jobbar efter teorin att det handlar om ett pojkstreck som har gått överstyr.

– Vi jobbar efter hypotesen att det är ett avancerat pojkstreck som har gått överstyr. Man har använt den här kända symbolen på ett löjligt och oförsvarligt sätt, men vi ser nog ingen direkt koppling till ett rasistiskt eller främlingsfientligt hat, säger han. 

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se