Trässberg

Rättegång om brutalt rån

Nu har rättegången inellets mot två män som misstänks varit delaktiga vid rånet mot ett äldre par i Trässberg utanför Lidköping i oktober i fjol. Rånarna misshandlade paret och fick sedan med sig pengar och värdesaker för en kvarts miljon kronor.

Paret som drabbades mår fortfarande dåligt av det inträffade.

– Det var självklart mycket traumatiska upplevelser, det de utsattes för är mycket allvarligt. Självklart återkommer det här, de har problem med sömn och har svårt att gå ur den här händelsen, säger deras advokat Ola Stervin.

Det var en oktobernatt förra året som flera män med svarta huvor trängde sig in i sovrummet hos paret i Trässberg. Kvinnan berättade under rättegången hur hon vaknade när männen plötsligt drog bort makarnas täcken och riktade vapen mot dem.

Hotade med tortyr

Rånarna hotade att tortera mannen om han inte berättade var det fanns pengar. En eller flera gärningsmän hoppade dessutom på hans rygg och bröt upp hans armar, när han låg på golvet.

Kvinnan försökte ringa polisen, men upptäcktes och misshandades även hon. En av männen satte sig på henne så lårbenshalsen bröts.

De två männen åtalas nu för grovt rån respektive medhjälp till grovt rån.

En av de båda männen ska ha varit chaufför medan den andre dessutom varit delaktig i planeringen av rånet. Men vilka de andra männen som var med vid rånet är, har polisen inte kunnat fastställa.

– Det betyder väl att vi har mer begränsade möjligheter att fastställa vad var och en har gjort. I stort sett bygger detta på egna uppgifter nu, säger åklagare Björn Danielsson.

Tufft för de drabbade

Advokaten Ola Stervin berättar att rättegången känns tuff för det äldre paret.

– Det klart att det är jobbigt att se de här, men samtidigt är de starka och vill genomföra det nu, säger han.

Känner de sig trygga i sitt hem nu?

– Det gör de inte, de har berättat för mig att oron fortfarande finns kvar.

Stina Banck
stina.banck@sr.se