Falköping

Grönt ljus för privata vårdcentraler

Nu har de företag som vill starta privata vårdcentraler i Skaraborg fått klartecken ifrån hälso- och sjukvårdsnämnderna.

Ett av företagen som skrivit kontrakt är Centralhälsan i Falköping. Och det här är en chans som de måste ta säger doktor Olav Hoheisel:

– Tar vi inte chansen nu så blir det svårt att starta en sån här verksamhet senare, nu vill vi vara med från början och det ser vi fram emot, säger Olav Hobeisel.

Startskottet går i höst
Från den 17 augusti är det dags för alla invånare i västra Götalandregionen att välja vårdcentral.

Valet avslutas i mitten av september, och det är först då som varje vårdcentral får reda på hur många patienter de ska ta hand om, och därmed om de behöver öka - eller kanske minska sin personal.

Privatisering ger mer patienter
Redan två veckor senare, den 1 oktober ska vårdcentralerna öppnas. För Centralhälsan betyder det här mer att göra. Just i Falköping är det hela sex vårdcentraler som kommer att konkurrera om Falköpingsborna till hösten, men det oroar inte Olav Hobeisel:

– Jag tror nog att jag har många trogna patienter sedan många generationer, så jag tror inte att jag kommer att tappa dem, säger Olav Hobeisel.

Helt nytt koncept för skaraborgarna
Privata vårdcentraler är något helt nytt för skaraborgarna och Susanne Håkansson från Floby kan tänka sig att välja en privat vårdcentral:

– Jag tror att privata läkare har mer tid för mig, inom vårdsektorn är det så stressat då dem ska ha så många patienter som möjligt, säger Susanne Håkansson

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se