Lidköping

Besparingar och skattehöjning

Det blir stora nedskärningar och en skattehöjning i Lidköpings kommun nästa år. Vid sitt sammanträde i går beslutade fullmäktige om nedskärningar på två procent och en skattehöjning på 60 öre. Men skattehöjningen är inte definitiv och kan komma att bli både större och mindre.

– Det är ett beslut på det underlag vi har nu, säger Marita Bengtsson (S), fullmäktiges ordförande. Men vi får nya siffror nästan dagligen, så det kan gå både upp och ner.

Det var ett oenigt fullmäktige som fattade beslut om nästa års budget i Lidköping i går. De borgerliga partierna ville inte ha någon skattehöjning alls utan istället hårdare nedskärningskrav inom den kommunala verksamheten. Men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är i majoritet och var överens om att både nedskärningar och en skattehöjning är nödvändigt.

Besked i november
Men exakt hur stor skattehöjningen blir får Lidköpingsborna vänta till i november innan de får veta.

Alla prognoser om hur mycket pengar kommunen kommer att få är så osäkra i nuläget, menar Marita Bengtsson. Och även om budgeten nu är klubbad, så går det enligt kommunallagen att vänta med det definitiva skattebeslutet, säger hon.

– Nästa års skatt måste vara beslutad innan sista november, så vi tänker vänta till vårt sammanträde i november med det definitiva beslutet.

Thorbjörn Karlsson
thorbjorn.karlsson@sr.se