Ny aggressiv fästingsmitta

En farligare och mer aggressiv variant av det fästingburna TBE-viruset kan vara på väg in i Sverige. Nu ska Smittskyddsinstitutet samla in fästingar i sommar, för att eventuellt kunna isolera viruset.

Varje år drabbas 100-200 personer av den fästingburna sjukdomen TBE i Sverige. I Skaraborg är risken för fästingbett störst på Vänerns östsida och Vätterns västsida.

De senaste tre eller fyra åren har fästingarna blivit flera och antalet fall av sjukdomar relaterade till betten har ökat och värst är sjukdomen TBE. Mot TBE finns ingen behandling men sjukdomen kan förebyggas genom vaccination, något som ökat mycket de senaste åren, framför allt i riskområdena.

Fästingtäta Torsö
Läkaren Christer Larsson är sommarboende på Torsö i Vänern, utanför Mariestad, som är ett av de områden i Skaraborg där fästingarna trivs särskilt bra.

– Det innebär att både Borrelia och TBE är ett faktiskt och reellt hot för alla som trivs på och njuter av Torsö.

Han upplever att människor är mycket uppmärksamma på att de fästingburna sjukdomarna finns i Skaraborg. Många är också intresserade av att vaccinera sig vid de tillfällen då vaccinationsteamen uppsöker badplatser och semesterställen med buss för att erbjuda vaccination.

Jan Johansson bor på Torsö camping, men han har inte vaccinerat sig i år.
– Nej det har jag inte, jag har faktiskt aldrig gjort det. Jag har inte blivit biten av någon fästing. Min fru blir det varje år, men jag klarar mig, så det kan säkert vara lite individuellt.

Besvär livet ut
Christer Larsson menar att det är onödigt att inte vaccinera sig. Även om de flesta repar sig efter att ha drabbats av TBE finns det människor som får besvär som varar livet ut. Omkring 10% får förlamningar och drygt en tredjedel får bestående besvär.

Christer Larsson och hans familj tar inga risker och är noga med att skydda sig, framför allt eftersom de älskar att vistas på Torsö.

– Vi är fullvaccinerade! Och våra barn har också vaccinerat sina barn, så det ska man göra.

Simon Lindmark
simon.lindmark@sr.se

TBE och vaccination

Boende i riskområden i Skaraborg rekommenaderas TBE-vaccination: i strandnära områden på östra sidan om Vänern, i strandnära områden på västra sidan om Vättern, kring småsjöar som Örlen, Kyrksjön, Viken och Skagern, i trakterna kring Lerdala och sydost om Tidaholm.

I Sverige är TBE-vaccinet godkänt att användas på barn från ett års ålder. 

Förhållandevis få barn i förskoleåldern drabbas av TBE. Barn under sju års ålder får ofta en lindrigare sjukdom än vuxna.

Källa fasting.nu

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.