Fler överlever hjärtinfarkter i Skaraborg

Under 90-talet dog fler personer till följd av hjärtinfarkt i Skaraborg än i övriga landet. Men höjd komptetens bland ambulanspersonalen och bättre utrustning har gjort att fler nu överlever.
Under 90-talet dog närmare 40 procent av de som drabbades av hjärtinfarkt i Skaraborg. Här inträffade fler dödsfall än i övriga landet. I till exempel Uppsala läns landsting var motsvarande siffra 30 procent. Men genom en rad aktiva insatser överlever allt fler i Skaraborg, och idag har riksgenomsnittet nåtts: -Idag finns sjuksköterskor i våra ambulanser och vi har också möjlighet att ge propplösande medel redan i hemmet, säger Jan Eidebäck chefsöverläkare hjärtkliniken på Kärnsjukhuset i Skövde. När en patient drabbats av hjärtinfarkt är det väldigt viktigt att patienten snabbt får vård, då det kan vara avgörande för hälsotillståndet. Därför har Kärnsjukhuset ändrat sina rutiner så att patienter med symptom på hjärtinfarkt slipper passera akutmottagningen, något som sparat timmar, hela hjärtinfarktavdelningen har flyttats närmare akutmottagningen och rehabiliteringen har blivit snabbare och bättre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".