Trafikinspektörer hotas

En man från Lidköping stod på torsdagen inför rätta vid Göta hovrätt misstänkt för att ha hotat att döda en kvinnlig trafikinspektör då hon underkände mannen vid uppkörningen.
Det blir allt vanligare med hot mot trafikinspektörer och nu finns planer på att utrusta bilarna med överfallslarm.
Varje år blir uttalas mellan 40 och 50 hot mot inspektörer vid Vägverket hotade i samband med att de underkänner någon vid en uppkörning. Huvudskyddsombudet Carl-Martin Larsson menar att det är en allmän trend med hårdare klimat i samhället som gör att våldet och hoten ökar och att hoten och vålden blir allt grövre. Om något år kan Vägverkets uppkörningsbilar vara utrustade med överfallslarm, rapporterar Sveriges Radios program Efter 3. Tanken är att överfallslarmen ska innebära en förbättring av arbetsmiljön för inspektörerna. - Vi håller på med att datorisera våra protokoll i bilarna för att man snabbt och säkert ska kunna få sina körkort. I samband med det tycker vi att en effekt är att man kan installera en GPS-funktion och en form av larmknapp om något skulle hända. Det kan vara en kollision eller sjukdom men även att någon uppträder hotfullt, säger Tom Ramstedt, chef för Vägverkets förarprovsenhet, till TT. Just nu pågår utprovning av vilken utrustning som ska installeras och om ett år kan det nya systemet vara klart för att montera i bilarna. Tom Ramstedt påpekar dock att det är få av de som kuggade som uppträder hotfullt med tanke på att det varje år genomförs runt 200 000 förarprov och lika många teoretiska prov. När det gäller mannen från Lidköping som under torsdagen stod inför rätta så handlar det verbala hot. Den kvinnliga inspektörer hade inget annat val än att kugga mannen för tredje gången när hon vid uppkörningen var tvungen att ta tag i ratten för att han inte skulle köra in i en häck. Mannen tappade besinningen och uttalade då att han visste var hon bodde och att han skulle döda henne. Men inspektörers ord står mot mannen ord, och när fallet togs upp i Lidköpings tingsrätt tidigare i år friades mannen av en oenig tingsrätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".