Tre vårdcentraler hotas av nedläggning

Tre vårdcentraler i Skaraborg riskerar att läggas ner. Anledningen är att primärvården inte får så mycket pengar som de vill ha från regionen nästa år.
De tre vårdcentralerna ligger i Hova, Floby och Tidan.
Inför nästa år anser primärvården i Skaraborg att de får sju miljoner kronor för lite i anslag från Västra Götalandsregionen. Tjänstemän på primärvården har därför tagit fram ett arbetsmaterial där de nämner tänkbara sätt att spara de sju miljonerna. Bland förslagen finns den redan kända stängingen av jourcentralen på Kärnsjukhuset i Skövde nattetid, men inte bara det. Enligt uppgift till Sveriges Radio Skaraborg diskuteras också en stängning av tre mindre vårdcentraler, nämligen de i Hova, Floby och Tidan. Stängningen skulle i sådana fall genomföras under nästa år. Åtta distriktssköterskemottagningar uppges också vara hotade. I oktober ska förhandlingarna mellan primärvården och de de två hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg vara klara. Det är ju hälso- och sjukvårdsnämnderna som fördelar pengarna till bland annat primärvården och tandvården och det kan inte bli några stängningar av vare sig vårdcentraler eller distriktsmottagningar utan att politikerna i de två nämnderna beslutar det. Ett sådant beslut kan alltså komma tidigast i slutet av oktober.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".