Varaslätten laddar för fler vindkraftverk

Antalet vindkraftverk på Varaslätten kan komma att tredubblas inom en relativt snar framtid. Detta sedan LRF haft framgångsrika förhandlingar med försvarsmakten om vindkraftverken.
Vindkraftssnurrorna har enligt försvaret haft en begativ påverkan på exempelvis den navigationsuturstning som finns inom flygvapnet. Stora delar av slätten har därmed haft restriktioner i byggandet av nya vindkraftverk. Kanske inte antalet vindkraftverk men väl höjden på dem, något som påverkar vindkraftens effektivitet och lönsamhet. Bönderna är ju oftast ägare till den mark som ska användas och i veckan träffades LRF och försvarsmakten i Stockholm - ett möte som blev positivt. Det tycks som om militären släpper på en del av dom krav man tidigare haft när det gäller begränsningar i byggandet. -Försvaret har fått bättre teknik och har därför lovat att se över möjligheterna, säger Lars Nilsson, ombudsman på LRF Skaraborg. - Hur många fler vindkraftverk kan det bli? -Trenden är solklar: med stigande elpriser och ökat energibehov finns det en lönsamhet i detta. En tredubbling tror jag att det blir inom en snar framtid, säger Lars Nilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".