Götene

Körtävling lockade många

I helgen arrangerade Bergs hästklubb den största körtävlingen i Skaraborg på över 20 år. Tävlingarna hölls utanför Götene och lockade över 70 startande i klassen medelsvår elit.

Ståle Sagstuen hade åkt från Hamar i Norge för att hans nya häst skulle få prova på en riktig körtävling.

– Det har gått jättebra, han har skött sig hur bra som helst. Hästarna behöver vara på en tävling, känna hur det är att vara här och tycka att det är kul. Det är viktigt att ta det lugnt, inte pusha på för hårt och låta ta den tid det behöver, säger Ståle Sagstuen.

Tre delmoment
På körtävlingen i Skogsborg utanför Götene var det mycket fart och fläkt när ekipagen tävlade i tre delmoment - dressyr, precision och maraton. Maraton innebär att man kör en slinga på 6-7 kilometer i skogen och därefter ska rida genom särskilda hinder vid målområdet.

Den nybyggda tävlingsbanan och ett rekordstort startfält fick både hästar och hästintresserade att trivas bra. Ståle Sagstuen berömmer de svenska tävlingarna.

– Sverige är bra på körsporten och har många fler tävlingar än vad vi har hemma. Det har gått bra, tävlingsplatsen är jättefin och det har funkat hur bra som helst, säger han.

"Jag hade lite otur"
Även hemmakusken Sören Fast, vars hästar varierar tävlandet med att köra brudpar, var glad.

– Det gick jättebra, det var bra flyt i hindren. Fast jag hade lite otur och körde lite fel väg i sista hindret, det var lite för hög fart på hästarna, säger Sören Fast.

Stina Banck
stina.banck@sr.se