Färre akutsjukhus ska minska vårdköerna

Färre akutsjukhus ska ge mer pengar till planerad vård för att få bort vårdköerna i Västra Götaland. Så vill tjänstemännen i regionens sjukvårdsledning ha det i framtiden. Blir förslaget verklighet kan Skaraborg komma att mista ett akutsjukhus - det i Lidköping.
I Skaraborg finns akutsjukvård på Kärnsjukhuset i Skövde och på sjukhuset i Lidköping. Det blir garanterat politisk strid om Lidköping i framtiden omvandlas till ett sjukhus med enbart planerade operationer. Förslaget om kanske bara fyra akutsjukhus i Västra Götaland - varav KSS i Skövde blir ett - presenterades av tjänstemännen på en presskonferens i dag. Orsaken till minskningen av antalet akutsjukhus är att det är dyrt att hålla en akutberedskap dygnet runt. Med färre akutsjukhus frigörs pengar, som kan satsas på att korta vårdköerna. Då kan mer planerad vård utföras, som exempelvis fler höftleds- och starroperationer. Som en kompensation för det längre avståndet till sjukhusen vill tjänstemännen bygga ut ambulanssjukvården.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".