Skara

Orsaken till takraset funnen

Det var inget konstruktionsfel utan överfyllda dagvattenledningar som orsakade takraset på Jula i förra veckan. Utredningen som företaget gjort visar att vattnet inte hann rinna av taket på grund av det stora skyfallet.

Det var i tisdags förra veckan som taket på varuhuset Jula i Skara vek sig.
Mitt i rulltrappan till den andra våningen rasade takkonstrukionen in och mängder med regnvatten forsade genom butiken och entrén.

Ovädret skapade ett vattenkaos på flera håll i Skara, och på grund av att dagvattenledningarna blev överfulla av vatten så skedde alltså olyckan i Julahuset.

– Regnvattnet ska gå ner i kommunens dagvattenledningar, men eftersom det var översvämmningar i hela stan så lyckades ledningarna inte svälja takvattnet, säger Julas VD Johan Åberg.

"Klarar inte trycket"
Dagvattenledningar byggs för ett sannolikt flöde. Det som skedde förra veckan var högst osannolikt, berättar Sven-Georg Karlsson, som är VA:chef på Skara Energi.

– Ledningarna klarar inte av ett sådant tryck. Men med tanke på klimatförändringarna kanske man får tänka om i framtiden med tanke på vilka oväder som kan förekomma, säger han. 

Taket byggs om
Det var allstå inget fel i konstruktionen. Men nu ska taket byggas om. 

– Taket kommer att byggas om på ett sätt som gör att vatten rinner av lättare, säger Johan Åberg.

Runt 80 personer fanns i varuhuset när regnvattnet forsade in, men alla klarade sig utan skador.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se