Ny robot ska rädda liv

En ny apparat som utför hjärt- och lungräddning testas nu i skaraborgs ambulanser. Apparaten kallas för LUCAS, och den underlättar mycket i arbetet. Tanken är att undvika uttröttade armar och den mänskliga faktorn när patienter kräver hjärtmassage.

– Vi tycker att det är ett bra hjälpmedel, vi avlastar oss själva lite grann, säger Tomas Gustavsson, som är ambulanssjuksköterska i Skövde.

Apparaten ser ut som en båge som spänns över bröstet, och från bågen går det ut en arm som med jämna mellanrum pressas samman mot bröstkorgen i rätt takt. När apparaten används under utryckning blir färden säkrare för personalen då dom inte behöver stå upp i bilen för att utföra hjärt- och lungräddning på patienten. Istället hinner de med andra saker.

– Man blir ju trött i armarna. En människa kan ju alltid göra fel. Maskinen gör ju alltid rätt, säger Tomas Gustavsson.

Nu finns det åtta stycken LUCAS-apparater runt om i Skaraborg, som ska testas året ut, sen hoppas Göran Rudblom som är utbildningsansvarig för skaraborgs ambulanssjukvård att de ska få behålla hjärt-lungräddningsapparaterna.

– Förhoppningen är att vi på sikt kan få det här i varje ambulans. Det är tveklöst så att det här är det bästa man kan ha både för ambulanssjukvårdare och patienten, säger han.