Lidköping

Få tjejer vill gå it-utbildningar

Trots att många nya jobb utlovas inom it-branschen är det få flickor som söker till it-gymnasierna. Friskolan Portalen och De la Gardiegymnasiet i Lidköping har bara nio kvinnliga sökande till de runt 100 platserna på it-utbildningarna till hösten.

18-åriga Nina Malm från Axvall utanför Skara går på friskolan Portalens it-gymnasium i Rörstrandshuset i Lidköping, hon ska nu locka tjejer till branschen.

När hon i år gick ut andra läsåret fick hon ett stipendium av Microsoft eftersom hon lyckats skaffa sig "tunga datakunskaper" och ta ett certifikat på mjukvaran Vista, genom studier via sin dator. Eftersom hon är tjej och ung blev hon väldigt uppmärksammad.

– Först var jag chockad över all uppmärksamhet, berättar hon. Men det var samtidigt väldigt roligt.

Goda framtidsutsikter
Själv blev Nina Malm intresserad av datorer och it redan innan tonåren. Hon gjorde egna hemsidor och spelade dataspel och lärde sig tekniken. Hon tror själv att hennes chanser att få jobb är stora.

Nu har hon deltagit i en sommarkurs i Stockholm för högstadietjejer för att locka fler att söka till it-gymnasier och it-utbildningar.

– På den senaste kursen var 20 deltagare tjejer och de flesta ville söka till it gymnasiet efteråt. Det var en stor framgång, säger hon.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se