Skara

Unga känner inte till sina rättigheter

Många ungdomar vet inte vilka rättigheter de har på sommarjobbet, och extra många som accepterar felaktiga villkor i finanskristider när kampen om jobben är extra hård.

Med sommarjobben ställs många ungdomar inför tveksamma avtal, som solskensavtal, gratis provjobb och obefintliga anställningsbevis, och många vet inte vilka rättigheter de har.

17-åriga Erica Thorsell sommarjobbar på badet i Skara. Hon har dålig koll på sina rättigheter.

– Jag förstår inte så mycket, säger hon.

Anställningsbevis, försäkringar, semesterersättning och lönebesked skapar frågetecken för många ungdomar som ger sig ut i arbetslivet.

Får inte jobba om inte solen skiner

Kristine Engström är en av dem som just nu åker runt och informerar ungdomar på LO:s årliga sommarturné. Hon konstaterar att många unga inte vet vad de har för rättigheter.

– Absolut inte. Det är väldigt få som har koll på att de ska ha ett anställningsbevis, vilken lön de ska ha och att de har rätt till semesterersättning.

Kristine Engström har sett flera exempel på tveksamma avtal.

– Ett exempel är solskensavtal, folk som jobbar i glasskiosker eller på campingar där de inte får jobba om det inte är sol. Och det är inte okej. Är du anställd ska du ha betalt, säger hon.

Svårare i kristider

 Att unga blir dåligt behandlade är vanligast inom handeln och hotell- och restaurangbranschen. Kristine Engström menar många accepterar felaktiga villkor i finanskristider, när kampen om jobben är extra hård.

– Det tror jag absolut. Man är glad att man har ett jobb, helt enkelt.

Förra året ringde och mejlade 8 000 ungdomar till LO:s hjälptelefon för att få svar på sina frågor.

För Erica Thorsell är inte rättigheter och pengar viktigast, att man gillar sitt arbete är det som väger tyngst för henne.

– Jag vet bara att jag vill tjäna lite pengar och det gör jag ju här. Jag jobbade här förra året och trivdes väldigt bra, och då struntar jag i om det inte är så jättebra lön. Det duger, säger Erica Thorsell.

Stina Banck
stina.banck@sr.se