Provborrningar efter uran förbereds

Nu börjar det kanadensiska företaget CPM ge sig ut i markerna för att förbereda provborrningarna efter uran i Skaraborg. Men markägarna kan fortfarande överklaga och fyra kommunen har meddelat att de kommer att lägga in sitt veto mot planerna.

I går träffades för första gången företrädare för Continental Precious Minerals, CPM, och Skövde kommun för att diskutera frågan om uranbrytning i Skaraborg, en fråga som väckt mycket känslor både bland politiker och markägare.

Skövde, Skara, Falköping och Tidaholm  kommer att lägga in sitt veto mot en eventuell brytning av uran.

"Bortkastade pengar"

Skövdes centerpartistiske kommunalråd Leif Johansson menar att en brytning av uran skulle ha för stor inverkan på områdets stora miljö- och kulturvärden och att det är bortkastade pengar för CPM att fortsätta projektet.

– Vi tycker ju att det här borde vara en stark signal från oss, att här får ni inte era pengar tillbaka, säger Leif Johansson.

Trots det ser bolagets representant i Sverige, Gustav Åkerblom, positivt på chanserna att kunna driva igenom projektet på sikt.

– Jag tror de är goda. Det är ett långt perspektiv, det kanske tar 10-15 år. Vi vet inte hur den politiska situationen ser ut, vi vet inte hur efterfrågan på uran ser ut, säger han.

Har tillstånd att provborra

Företaget har tillstånd för att börja provborra, det har kammarrätten slagit fast. Och i höst, eller kanske nästa år, kommer man börja ta fram arbetsplaner för hur det ska gå till. De arbetsplanerna går att överklaga men Gustav Åkerblom är ändå säker på att CPM får sin vilja igenom till slut.

– Att komma i gång med borrningarna är inga problem, det går att fördröja genom att överklaga men på sikt brukar det lösa sig.

Gustav Åkerblom tror att kommunen kommer att säga ja till slut.

– Vi bedömer att det finns stora chanser att kommunen inte kommer säga nej när vi har redovisat alla planer och miljökonsekvensbeskrivningar och att det inte finns några risker.

Stina Banck
stina.banck@sr.se