Falköping

Bostadslösa utan härbärge i sommar

Sommaren är en tuff tid för hemlösa då många härbärgen och frivilligorganisationer håller stängt. Härbärget i Falköping har helt stängt i sommar.

Bakom härbärget i Falköping står en ideell, kristen organisation som heter Ria Hela Människan. Det är bidrag från kyrkor och från Falköpings kommun som gör det möjligt för Ria att bedriva härbärget.

Härbärget har en avlönad personal, och resten jobbar ideellt. Föreståndaren Annette Ågren beklagar att härbärget tvingas hålla stängt.

- Det är besvärligt för alla parter, alla våra gäster som inte har någonstans att ta vägen under sommaren, säger hon.

Brist på pengar

Anledningen till att man tvingas hålla stängt under sommaren är brist på pengar.

- Bidrag och frivilliga gåvor räcker inte till för att avlöna den fasta personalen, säger Rias kassör Inga-Lill Karlsson.

Kommunens bidrag räcker inte till. Redan förra året bad Ria om ett högre bidrag, men det blev samma summa som året innan. 

Antalet övernattningar har ökat

Under vintern och våren har antalet övernattningar ökat, ett femtiotal olika personer har besökt härbärget och de åtta sängar som finns har nästan alltid varit upptagna.

Tord Karlgren har vart bostadslös i 12 år och är en flitig besökare av härbärget.

- Jag tycker inte att det är klokt, bara för att det är sommar så tror de inte att vi behöver någonstans att sova. Nu bor jag hos kompisar, men det går inte alltid så bra, om de till exempel inte är hemma och så vidare. I så fall får jag gå ute hela natten, säger han.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se