Grästorp

Skadestånd krävs efter skolbrand

Uppdaterad 16:00
Nu kräver Länsförsäkringar ett skadestånd efter branden på Lunneviskolan i Grästorp för två år sedan. Branden orsakades av att två 14-åriga flickor tände eld på en buske, elden spred sig sedan och förstörde delar av skolan.

Länsförsäkringar kräver att skadestånd på fem miljoner kronor av Trygg-Hansa, som är den ena av flickornas försäkringsbolag.

– Den flickan som enligt polisutredningen har anstiftat branden har vänt sig till sitt försäkringsbolag när vi ställde kravet mot henne. Då blir det så att man direkt vänder sig till det bolaget, förklarar Ellinor Lilja på Länsförsäkringar att de gör så.

Fem miljoner kronor vill Länsförsäkringar att Trygg-Hansa ska betala eftersom flickan omfattades av en ansvarsförsäkring hos dem.
Men för att få Trygg-Hansa att gå med på att betala ut pengarna måste tingsrätten avgöra om det rörde sig om grov oaktsamhet från flickans sida.
Det blev ju aldrig prövat i domstol i samband med branden, eftersom flickorna inte var straffmyndiga.

I ett liknande fall, som rör den 17-årige kille som dömts för grov skadegörelse av Helenaskolan, har Länsförsäkringar krävt två miljoner kronor direkt av killen.

– Skillnaden mellan de två fallen är att killen inte hade någon försäkring, säger Ellinor Lilja

De två flickorna erkände att de hade orsakat branden, som ödelade delar av skolan 13 juli 2007. Den ena flickan anses som mer skyldig i utredningen, menar Länsförsäkringar, och det är hennes försäkringsbolag som nu stäms på skadestånd.