Stenhuggeri väcks till liv

Ett gäng med ungdomar har i sommar öppnat upp det gamla stenhuggeriet i Råbäcks hamn på Kinnekulle och håller guidade turer för turister. Stenhuggeriet lades ner 1970.

Stenhuggeriet vid Råbäcks hamn på Kinnekulle byggdes 1888 och var i drift fram till 1970 då produktionen lades ner. Där höggs och behandlades kalksten som brutits på Kinnekulle och transporterats ner för de branta vägarna till hamnen och stenhuggeriet. Tidigare har föreningen Stenhuggeriets vänner hållt öppet och visat runt i de gamla lokalerna en gång i månaden. Men nu under juli månad har alltså ett gäng ungdomar sett till att allmänheten kan komma och kolla in stenhuggeriet dagligen.

– Det är unikt här. Det här är det enda stenhuggeriet som fungerar idag med remdrift. Jag tror att det helt klart är sevärt, säger Maja Göransson från Lidköping som håller i rundturerna.

Maja Göranssons intresse för stenhuggeriet har kommit i och med att hennes familj har varit engagerade i Stenhuggeriets vänner och hon bor sommartid i närheten av Råbäcks hamn.

I snart två veckors tid har hon guidat runt i stenhuggeriet och två av dom som varit på rundturen är Gunn och Sture Jonsson från Skövde som tycker det är viktigt att fler nu får möjlighet att se stenhuggeriet innifrån.

– Vi tycker att det är bra, vi behöver kunna se hur ett stenhuggeri gick till förr i världen, söger Sture Jonsson.

– Det är ju gjort med material som kommer härifrån, det är ju det som är kvalitet tycker jag, säger Gunn Jonsson.

Det har dock varit lite trögt med besökare dom första veckorna men Maja Göransson hoppas att det ska komma fler i takt med att semesterperioden nu är igång på allvar. Men även om besöken än så länge varit få så har Maja fått visa runt internationella gäster i stenhuggeriet.