Mariestad

Två män häktade för mord

Uppdaterad 15:45

Två män, 18 och 20 år gamla, har häktats vid Skaraborgs tingsrätt, på sannolika skäl misstänkta för mord på den 51-årige man från Mariestad som hittades död i sin lägenhet i helgen. Häktningsförhandlingarna hölls i Mariestad under fredagseftermiddagen.

Den 51-åriga mannen hittades död i sin lägenhet i söndags morse av en granne som upptäckte blodspår i trappuppgången.

Polisen tror att brottet skedde vid stationsområdet, och att mannen sedan lyckades ta sig hem till soffan i lägenheten, där han senare hittades död.

Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar. Åklagaren Marianne Aldén var förtegen efteråt.

– Jag har begärt att förhandlingen hålls inom stängda dörrar, och då är det naturligtvis så att det gäller även mig, att jag inte ska säga vad som har förekommit, säger Marianne Aldén.

Männen erkänner att de varit i Mariestad, men förnekar brott.

De båda häktade männen är skrivna på adresser i Skövde  och Götene kommuner. De är båda kända av polisen sedan tidigare.

Friades från misshandel dagarna innan

Så sent som i fredags friades 18-åringen i tingsrätten i Lidköping. Han stod då åtalad för grov misshandel och ringa narkotikabrott.

Åklagaren menade då att 18-åringen misshandlat tre personer med knytnävsslag och olika tillhyggen i maj i år. I bevisningen fanns bland annat blodspår från ett av offren på 18-åringens kläder, och han pekades även ut av flera vittnen.

Men misshandeln gick inte att bevisa och 18-åringen friades. Nu misstänker polisen att han bara några dagar efter frikännandet var delaktig i mordet på en 51-åring i Mariestad.

20-åringen dömd för flera brott

20-åringen dömdes i februari i år i tingsrätten i Mariestad för grovt rattfylleri, rattfylleri, olovlig körning och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Domen blev skyddstillsyn i kombination med samhällstjänst. Straffvärdet motsvarade några månaders fängelse, men det blev skyddstillsyn med tanke på hans låga ålder. 

Frivården bedömde i ett yttrande att det förelåg risk för att han skulle återfalla i brott, bland annat eftersom han stod utanför arbetsmarknaden.