Ekobrottsling åtalad igen

En 37-årig Skövdebo som nyligen dömdes till ett långt fängelsetraff har nu återigen åtalats för inblandning i ett annat brott. Han ska ligga bakom ett utpressningsförsök i Skövde.

Det var den 5 juni som polisen fick ett larmsamtal från en skräckslagen man i Skövde. Han hade då flytt upp på vinden för att komma undan fem män som tagit sig in hos honom och påstod att han var skyldig en halv miljon kronor som de hade kommit för att kräva in. När polisen efter ett par dagar lyckades gripa en av de misstänkta utpressarna började härvan att nystas upp och trådarna går alltså tillbaka till en 37-årig man från Skövde, som nyligen dömdes till fem års fängelse för grov ekonomisk brottslighet.

Plundrade bolag

Mannen hade under flera år plundrat bolag, använt falska fakturor och mörkat för myndigheterna. En verksamhet som omsatt hundratals miljoner kronor.

Men domen är överklagad till hovrätten och mannen har ännu inte börjat avstjäna sitt straff. I stället är han nu åtalad för att vara den som ligger bakom ett försök till grov utpressning.

Det finns ingen direkt koppling mellan den här historien och 37-åringens tidigare ekonomiska brottslighet, enligt åklagaren. Däremot finns det någon form av tidigare relation mellan mannen som utsattes för utpressningsförsöket och den åtalade Skövdebon.

Fyra män åtalas

Totalt är det fyra män som åtalas. 37-åringen från Skövde åtalas för att vara den som har skickat de andra, men var själv inte med vid tillfället. En 34-årig Örebroare åtalas för försök till grov utpressning och är den som ska ha uttalat hoten mot offret. Två av de andra männen som var med åtalas för medhjälp. De är också från Örebro. Alla fyra nekar till brott. Fortfarande har polisen inte fått tag på de andra två misstänkta som var med under utpressningsförsöket.

Thorbjörn Karlsson

thorbjörn.karlsson@sr.se