Skara

Skaraborgare forskar på Grönland

Om två veckor åker ett forskarteam från Göteborg till Grönland för att undersöka hur djurlivet påverkas av den globala uppvärmningen. En av forskarna på expeditionen är Lisa Jönsson Bergman från Skara.

– Vi har med oss allt från platsbaljor till ph-metrar, spektrofotometrar och ganska avancerad operationsutrustning, berättar Lisa Jönsson Bergman från Skara, som just nu förbereder det allra sista inför avresan till Grönland.

Skickar packningen i förväg
Packningen inför den månadslånga expeditionen på Grönland har redan skickats i containrar med båt. Om två veckor flyger forskarteamet dit.

Väl på plats ska forskaren Lisa Jönsson Bergman och hennes kollegor undersöka hur fiskarten Arktisk simpa, som normalt sett inte är van vid stora temperaturförändringar, påverkas när havet blir varmare. En forskning som verkligen ligger i tiden, med andra ord.

– Med ökad temperatur ökar också ämnesomsättningen. Vi ska titta på hur det påverkar födoupptag, näringsupptag och deras förmåga att undvika rovdjur. Och försöka få en helhetsbild av hur djuret skulle klara av en ökad temperatur, menar Lisa.

Får fiska fisken själv
Att forska på Grönland kommer bli speciellt, berättar Lisa Jönsson Bergman.

– Vi måste tänka på att vi har en tidsbegränsning. Vi får fiska vår fisk själva och vi har inte heller våra fina akvariesystem som vi har hemma. Vi måste göra allting enklare.

– Om vi har glömt något får vi försöka hitta lösningar där eftersom det bara finns en affär, säger hon och skrattar.

Stina Banck
stina.banck@sr.se