Smittskyddsläkare: "Fler bör vaccinera sig"

Fler personer i riskgruppen över 65 år har senaste åren valt att vaccinera sig mot influensan. Men smittskyddsläkare i Västra Götaland är ändå inte nöjda med resultatet. - Vi tycker att ökningen efter vaccinationskampanjen senaste året varit för dålig, säger smittskyddsläkare Nils Svensson på Kärnsjukhuset i Skövde.
Regionens mål är att fler personer över 65 år ska vaccinera sig mot influensan. Sedan 1999 har antalet ökat från 33 till nästan 45 procent av alla personer, som är äldre än 65. Men målet är att vaccinationsgraden i riskgruppen över 65 år ska vara uppe i 65 procent till hösten 2005. En informationskampanj ska nu sättas in mot sjukhus, vårdcentraler och apotek i regionen. Till skillnad från andra platser i landet så kostar det pengar (100 kronor), att vaccinera sig i Skaraborg. - Hade det varit gratis hade vi sett ett helt annat resultat. I lång loppet hade vi tjänat på det genom färre inläggningar av patienter och färre dödsfall, säger Nils Svensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".