GRÄSTORP

Missionskyrkan lurad på 300 000

I fredags dömdes en 55-årig man i Grästorp för att ha lurat Missionsförsamlingen på över 300 000 kronor. Mannen skulle lägga om taket på Missionskyrkan men gjorde aldrig klart arbetet. – Jag vet inte när taket kan bli färdigt, säger Viola Djärf, ordförande i församlingen.

Det var meningen att det nya kyrktaket skulle vara färdigt vid midsommar förra året. Missionsförsamlingen hade först tänkt anlita en byggfirma för att göra jobbet men när det blev för dyrt erbjöd sig 55-åringen att lägga om taket. Han fick betalt i förskott och anlitade sedan arbetare som påbörjade jobbet.

Men i juni försvann plötsligt arbetarna och kyrktaket har sedan dess bara varit täckt med papp.

– Han hade arbetare från Finland och de jobbade bra i början men sen försvann de. De fick av plåten och fick på det mesta av pappen. Vi sa till honom att de var tvungna att fortsätta men det blev ju inget. Han bara skrattade och sa ingenting, berättar Viola Djärf, ordförande i Grästorps missionsförsamling.

"Sa åt honom på skarpen"
Viola Djärf krävde flera gånger att 55-åringen skulle slutföra jobbet och påpekade att han hade fått över 300 000 kronor i förskott.

– Ja, vi sa åt honom på skarpen att han var tvungen att sätta fart. Han fick en vecka på sig men det hände ingenting i alla fall.

Ändrade sin berättelse
I tingsrätten skyllde mannen på andra personer och menade att han själv inte hade ansvaret för att göra klart taket. Men rätten, som i domen skriver att mannen flera gånger har ändrat sin berättelse och kommit med nya uppgifter som verkar osannolika, dömde mannen till sex månaders fängelse.

55-åringen ska också betala skadestånd till församlingen på 185 000 kronor, eftersom tingsrätten har beslutat att dra av kostnaden för det arbete som trots allt gjordes.

Nya skador av regnet
Missionsförsamlingen hoppas nu på ett nytt tak. Regn har nämligen trängt igenom papptaket och nya skador för omkring 60 000 kronor har uppstått. I sommar har gudtjänsterna fått hållas utomhus eller i tält men det är ohållbart i längden, menar Viola Djärf.

– I början av september börjar vi inne. Jag vet inte när taket kan bli färdigt, det får vi se. Men det måste ju bli klart innan det blir höst.

55-åringens advokat, Lars Schmidt, säger till Sveriges Radio Skaraborg att mannen inte har meddelat om han vill överklaga domen.

Stina Banck
stina.banck@sr.se