Tidaholm

Hård kritik mot cykeltävlingen U6

Nu kommer hård kritik mot cykeltävlingen U6 i Tidaholm, som arrangerades förra veckan. På internetsajten Facebook har en tidaholmare startat en grupp, med rasistiska undertoner, mot tävlingen. Men det som skrivits på sajten är inte så pass kränkande att det kan betraktas som olagligt, menar polisen.

280 personer har gått med i Facebookgruppen U6 – GO HOME. Många som skrivit på sidan menar att tävlingen skapar kaos i trafiken och klagar över att gator spärras av. Bakom gruppen står fyra unga tidaholmare. På sidan fanns flera nedlåtande beskrivningar av andra nationaliteter som kommer till Tidaholm i samband med cykeltävlingen. Men det som skrivits är ändå inte att betrakta som olagligt.

– Nej, jag kan inte se att det är brottsligt, inte det jag har läst i alla fall. Det är ju ett forum där alla ska kunna yttra sig och alla åsikter ska kunna komma fram, säger Thomas Kullsvik, närpolischef i Tidaholm.

Inga åtgärder från polisen
Och eftersom polisen inte betraktar det som skrivits som brottsligt, kommer de sannolikt inte att ta till några åtgärder.

– Jag tycker att det är hemskt att någon startar en sådan grupp på Facebook men vi kan inte göra så mycket, vi kan bara be dem att stänga sidan eller tänka efter varför de har satt ut den. Det kommer ju till stor skada för de som arrangerar U6, säger Kullsvik.

"En kul grej"
En av de unga som ligger bakom gruppen har i dag varit i kontakt med Thomas Kullsvik och sagt att han ångrar sig och att gruppen startades som "en kul grej".

Även på Facebook har beskrivningen av sidan ändrats och skaparen menar nu att gruppen inte är rasisk utan att tonen bara varit ironisk.

Men Thomas Rehn, tävlingsledare för U6, ser allvarligt på det som hänt.

– Ja, jag tycker självklart att det är jättetråkigt och tragiskt att människor skämmer ut sig på det här viset.

Klagar på trafikkaos
Många invånare i Tidaholm tar också avstånd från Facebookgruppen men menar att tävlingen skapar kaos i trafiken.

– Det är krångligt att ta sig igenom stan och även utanför stan också på vissa ställen, säger tidaholmaren Filip Gustafsson.

Men att det blir kaos håller inte Thomas Rehn med om.

– Nej, det gör jag inte. Vi tävlar på olika ställen olika dagar och de som bor utmed banan har alltid möjlighet att komma till och från sin bostad.

Stina Banck
stina.banck@sr.se