SKARABORG

Grågäss ställer till problem

Grågäss ställer till stora bekymmer för lantbrukare runt om i Skaraborg. Det är de milda vintrarna som lett till att fler gäss övervintrar i södra Sverige. Regeringen har ändrat bestämmelserna för jakt av grågås från och med den 1 juli. Gäss som utgör sanitär olägenhet får nu jagas året om.

till att fler gäss övervintrar i södra Sverige. Regeringen har ändrat bestämmelserna för jakt av grågås från och med den 1 juli. Gäss som utgör sanitär olägenhet får nu jagas året om.

Morgan Ek från Tranum har stor erfarenhet av fågeljakt och han vet också vilka bekymmer gåsen kan ställa till med.

– De betar ner, det blir alltså ingen återväxt. Det är klart att det inte är så roligt för bonden om det inte blir något hö till djuren. Det är precis samma på vårgrödan. Om brodden har kommit fint och man låter dem vara så får du så om åkern som bonde, säger Morgan Ek.

– Får man dem på badplatser och sånt där och de häckar så lämnar de ju skit efter sig med. Det är faktiskt ganska svårt att stoppa det om man har fått häckningar i en sjö. Det blir så mycket så att man kan inte få upp det med krattor eller så. Möjligtvis kan det försvinna om det regnar som det gjort de senaste dagarna, berättar Morgan Ek.

Bara vid Hornborgarsjön uppskattade man att det fanns runt 18000 grågäss i år. Förutom att de smutsar ner och ställer till besvär för lantbrukare så tar de mycket häckningsplatser för andra fågelarter. Grågåsen har inte alltid varit vanlig. Morgan Ek minns tiden då grågåsen var riktigt sällsynt, ja nästan exotisk.

– Jag började för över 20 år sedan med att jaga änder och gäss. På den tiden var man riktigt glad om man fick skottläge på en gås. Idag är det precis tvärt om. Den fågeln som har ökat mest är gäss.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se