I dag utrotas plattbaggarna i Mariestad med gas

Anticimex har i dag inlett en omfattande sanering av Lantmännens siloanläggning i Mariestad. Uppdrag: att utrota den stora mängd plattbaggar som invaderat anläggningen sedan i somras. - Det är ovanligt med så många, säger kvalitetsutvecklare Bo Eek på Lantmännen Region Mitt.
Det var under de varma och fuktiga sommarveckorna, som plattbaggarna spred sig snabbt. Ohyran tog hela spannmålssilon i besittning. Risken med plattbaggarna är att värme utvecklas, vilket kan ge mögel eller bränd spannmål. De senaste två månaderna har därför anläggningen med kontor och allt skurats från golv till tak. Maskiner har monterats ner och rengjorts. I dag har sista steget inletts med att gasa ihjäl skadedjuren. Området har spärrats av och varningsskyltar har satts upp. Efter behandlingen försvinner gasen, och spannmålen rensas och kan säljas som vanligt. - De nödvändiga skyddsåtgärderna har vidtagits. Det finns ingen anledning att vara orolig, säger miljöinspektör Lars Sylvén på Mariestads kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".