Skövde

Stort säkerhetspådrag vid rättegång

I dag inleddes rättegången mot den 37-årige Skövdebo som misstänks ligga bakom ett utpressningsförsök mot en företagare i Skövde. Enligt åklagaren Anders Gustafsson ska 37-åringen ha skickat fem män för att hota företagaren att betala en skuld på en halv miljon kronor.

Det var ett stort säkerhetspådrag när rättegången inleddes mot en 37-årig man och tre andra tilltalade som misstänks för utpressningsförsök mot en företagare i Skövde.

Häktespersonal förde in de misstänkta i handfängsel och företagaren talade direkt om att han helst inte ville vara på rättegången alls. Därför fick de tilltalade sitta i andra rum när han skulle berätta om utpressningsförsöket.

– Det betyder att han är rädd naturligtvis men om man tänker på målet som sådant ska det inte ha någon betydelse egentligen, säger åklagaren Anders Gustafsson.

Sprang upp på vinden
Det var i början av juni som företagaren skräckslagen ringde polisen i Skövde och berättade att han hade sprungit upp på vinden för att skydda sin familj från fem män som kommit dit och påstått att de skulle kräva in en spelskuld på 500 000 kronor.

Företagaren, som tidigare gjort affärer med 37-åringen, är dock inte skyldig några pengar, menar åklagaren.

– Nej, jag påstår att det är en påhittad skuld, det finns ingen skuld.

"Ingen av dem vill prata"
Enligt Anders Gustafsson ska männen ha skickats för att pressa företagaren på uppdrag av en 37-årig Skövdebo men hur 37-åringen ska ha fått de andra att utföra utpressningsförsöket, är fortfarande oklart.

– Ja, det har vi faktiskt inte riktigt fått reda på, säger han. Det är ingen av dem som vill prata om hur han fick de här personerna att göra det, men de är ju bekanta sedan tidigare så det är mycket möjligt att det är en vänskapstjänst.

Två misstänkta på fri fot
37-åringen misstänkts alltså ha skickat de andra och var inte själv med vid utpressningsförsöket. En 34-åring från Örebro åtalas för försök till grov utpressning och ytterligare två män åtalas för medhjälp.

Alla fyra nekar till brott och fortfarande har polisen inte fått tag i två andra personer som misstänks varit med vid utpressningsförsöket.

Peter Falck är 37-åringens advokat:

– Han förnekar helt och hållet att han har gjort sig skyldig till någon brottslig handling. Han har absolut inte gett någon i uppdrag att pressa någon på pengar, säger Falck.

Dömd till fem års fängelse
Nyligen dömdes 37-åringen också till fem års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Mannen har dock inte börjat avtjäna sitt straff än och det finns ingen koppling mellan utpressningsförsöket och hans tidigare ekonomiska brottslighet, menar åklagaren.

Stina Banck
stina.banck@sr.se