Vårdpoolen Skaraborg varslar

Regionens dåliga ekonomi får nu återverkningar även för bemanningsföretagen. Vårdpoolen Skaraborg upp all fastanställd personal.
Regionens sparande gör att marknaden urholkas för bemanningsföretagen. Vårdpoolen i Skaraborgs samtliga elva tillsvidareanställda sjuksköterskor hr alla varslats om uppsägning i förra veckan. Susanne Bergman, numera ensam ägare till vårdpoolen säger till Sveriges Radio Skaraborg att marknaden alltid går upp och ner, men hon medger också att detta är första gången som företaget tvingats säga upp fastanställd personal. Vårdpoolen i Skaraborg bildades 1999 och från början bestod personalstyrkan av de båda ägarna som så att säga hyrde ut sina egna tjänst och kompetens. Affärsidén var "fler händer i vården" och det var ju ett slagord som då motsvarade alla sjukvårdspolitikers drömmar. För det här var den period då sjuksköterskor yrkesemigrerade till Norge för att jobba ihop svettigt mycket pengar. Så bemanningsföretagen fyllde ett behov som alternativ även för utbildade sjuksköterskor som ville ha bättre betalt utan att behöva veckopendla till grannlandet i väster. Av de skälen växte Vårdpoolen snabbt och hade som mest 15 fastanställda och dryga 60-talet timvikarier. Affärsidén var att hyra ut utbildade sjuksköterskor med minst 2 års yrkeserfarenhet men periodvis har man även haft undersköterskor i sitt utbud. Men nu stundar andra tider. Västra Götalandsregionen - som i och för sig inte velat anlita bemanningsföretag men sällan haft möjlighet att låta bli - där har man nu arbetskraftbrist och säger upp långtidsvikarier och regionen har trots allt varit Vårdpoolens bästa kund även om man också försett Skaraborgs kommuner och en del privata vårdgivare med personal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".