LIDKÖPING

Kommunerna förbereder influensautbrott

Just nu förbereder sig många kommuner i Skaraborg för hur de ska agera om det blir ett stort utbrott av den så kallade svininfluensan. I Lidköping har varje förvaltning analyserats inför hösten.

Samtidigt som sjukhusen rustar för en eventuell pandemi i höst är det nu dags för kommunerna att förbereda sig. De olika verksamheterna måste fungera, trots det möjliga scenariot att ett stort antal människor blir sjuka.

– Det kan vara allt från vatten och avlopp, sophantering, datatekniker. Det är alla de verksamheter som vi måste ha i gång för att livet ska förflyta så normalt som möjligt, säger Frida Björcman, säkerhetsstrateg i Lidköpings kommun.

Många viktiga personer
I Lidköping har man identifierat 188 nyckelpersoner som arbetar på viktiga verksamheter inom kommunen, och skulle någon av dem insjukna i influensan, så gäller det att det finns andra att kasta in.

– Ja, vi har sett till att det finns back up-personer. Det finns ingen position där bara en person sitter men det finns de som är väldigt få. Där har vi försökt utbilda några fler så att det finns lite mer kompetens att ta av. Men det finns svaga länkar, berättar Frida Björcman.

"Andra saker får vänta"
Christina Thimgren arbetar som hemvårdschef i Lidköping. Även hon säger att det kan bli aktuellt att prioritera vissa saker inom verksamheten.

– Om mycket personal blir sjuka måste vi omfördela så att alla får de basala behoven tillgodosedda. Man måste få äta och gå på toaletten, det är det viktigaste. Andra saker får vända till epedemin har gått över.

Skolor kan komma att stängas
Om en månad startar skolorna igen och det gäller att ha en strategi för hur kommunen hanterar en eventuell smittspridning där.

Om order ges av regionens smittskyddsläkare att stänga någon skola kommer kommen såklart att göra det, säger Frida Björcman. Samtidigt gäller det att noga väga för- och nackdelar.

– Vi ska naturligtvis har öppet så länge det går, då har vi bättre kontroll på smittspridningen. På många platser där man har stängt skolor samlas barnen på andra ställen, och då minskar ju effekten. Om vi stänger en skola för barn på 1-6 år måste ju dessutom föräldrarna vara hemma och ta hand om dem, och då mister vi ju ännu mer arbetskraft, säger Frida Björcman.

Stina Banck
stina.banck@sr.se