SKARABORG

Många väljer att campa

Den svaga svenska kronan gör att det är dyrt att resa utomlands och det gör att många svenskar väljer att semestra inom landet. Det märks bland annat på Skaraborgs campingplatser.

På Töreboda Camping står två husvagnar på kö vid incheckningen och Ann-Sofie Karlsson som är ansvarig på campingen upplever att antalet campare har ökat.

– Ja, jag tror mig se en ökning. Jag har ingen statistik på det, men det känns som att trycket är större, faktiskt.

Så här ser det ut på flera campingplatser i Skaraborg. På Ekuddens Camping i Mariestad förväntas antalet besökare öka kraftigt i år om det blir fint väder enligt ägaren Andreas Apelgren. På Kronocamping i Lidköping hade de 20 procent fler besökare i förra veckan jämfört med samma vecka i fjol. 

Ann-Sofie Karlsson tror att det bland annat att det är det ekonomiska tillståndet som folk att välja tältet eller husvagnen i sommar.

– Dels är det väl lågkonjunkturen som gör att folk inte har råd att åka utomlands på semestern, man passar på att se sig om i Sverige istället. Sen kan det bero på att vi är en nystartad camping och ryktet kanske har spridit sig lite mer nu. Det kan vara två orsaker.

Marie Eriksson från Lerum utanför Göteborg brukar vara ute och campa några veckor varje sommar. Hon har märkt att campandet har ökat i Sverige och menar att det beror på att den svenska kronan står lågt på marknaden.

– Jag tror att det är billigt att campa i Sverige, så det är väldigt mycket norrmän, tyskar och danskar. Det har alltid varit många från andra länder, men nu är det nog ännu mer än vanligt.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se