FLOBY

Flera nya fynd vid Finnestorp

Det tog bara några dagar innan sommarens utgrävningar vid offerplatsen i Finnestorp mellan Larv och Floby gav resultat. Utgrävningsledaren Bengt Nordqvist kan nöjt konstatera att man hittat både rester från hästutrustningar och delar som kommer från krigarnas utrustningar och det här är unika fynd.

– Visst är det vackra och exklusiva. Det är föremål som inte vem som helst har burit utan snarare de finaste i samhället, på kunglig nivå eller krigsherrar, säger Bengt Nordqvist.

Bengt Nordqvist och hans kollegor håller på att spola rent ett unikt fynd. En svärdknapp som de hittat i leran i Finnestorp utanför Floby. Under de olika utgrävningarna som varit här har man hittat närmare 500 föremål. Sommarens grävningar har bara pågått en vecka och redan har man gjort fynd som får arkeologerna att jubla av lycka.

– De här föremålen är väldigt individuellt utformade. De här människorna har varit väldigt noga med att inte se ut som alla andra utan ha sin egen personliga karaktär.

Enligt Bengt Nordqvist är det ungefär 1500 år gamla föremål som har hittats vid offerplatsen. Det var i samband med de blodiga kamperna om vem som skulle få kontrollen över Västergötland som man offrade utrustning och hästar till gudarna.

I Sverige finns bara tre platser där man gjort sådana här typer av fynd, och Finnestorp är definitivt den plats där man hittat flest föremål, säger Bengt Nordqvist. Och han hoppas såklart på fler.

– Jag misstänker att vi kommer hitta ytterligare spännande och exklusiva hästutrustningar. Men sen är det föremål vi inte har hittat som man funderar kring. Hjälmar, sköldar och pilspetsar till exempel. Den typen av föremål har vi inte hittat men sköldar borde finnas här.

Rune Torstensson är ordförande i Offerplats Finnestorp ekonomiska förening och arbetar med att göra platsen till ett utflyktsmål. Men ibland är han också med och gräver. Och han berättar att varje fynd ger inspiration att fortsätta.

– Hela tiden triggas man av det. Man kan skrapa i flera dagar utan att hitta någonting men om man hittar någonting så är det resan värd.

Stina Banck
stina.banck@sr.se