Starkt vittnesmål i incesträttegång

Idag inleddes rättegången mot den 48-åriga man som åtalas för våldtäkt, grov sexuellt utnyttjande och grov fridskränkning mot sin son mellan åren 2003 och 2006.

Den nu 19-årige sonen satt under den inledande dagen rak i ryggen, orädd att se på pappan och talade med klar stämma om sin uppväxt. Samtidigt som berättelser som vittnade om psykisk och fysisk misshandel som pappan systematisk utövat så länge sonen kunde minnas, skakade pappan återkommande på huvudet.

Det var framförallt under tiden då sonen gick på högstadiet och bodde hos sin pappa utanför Falköping som misshandeln enligt sonen eskalerade och också övergick i våldtäkt och sexuellt utnyttjande. Det är denna period pappan nu står åtalad för men han nekar bestämt till alla anklagelser. Pappans advokat Tomas Algons fokuserade på sonens trovärdighet under hans inledande vittnesmål.

Och just trovärdigheten kommer att bli central när sonens syskon och hans mamma nästa vecka ska vittna, enligt åklagare Lena Medelius.
– Det är viktigt för att förstå bakgrunden och sammanhanget i det som har hänt.

Trots att 19-åringen vittnar om en uppväxt fylld av våld och övergrepp är det chefsåklagare Lena Medelius uppfattning att han mår bättre nu, tre år senare.
– Jag tror faktiskt att han mår bättre nu när allt har kommit fram och han har fått berätta om det.

Simon Lindmark
simon.lindmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".