Badhytterna vid Vättern förfaller. Foto: PG Ylander
HJO

Trähusen i stadsparken förfaller

Turister i Hjo som vill titta på de en gång så ståndsmässiga trähusen i stadsparken riskerar att bli besvikna. Trähusen förfaller och det gör också de små badhytterna vid Vätterns strand.

Planen är att kommunen ska börja rusta upp badhytterna, men när det kan ske kan kommunens turistansvariga Anette Östling inte svara på.

– Det kan göras jättemycket och vi ska göra jättemycket. Dels kommunalt men naturligtvis även med EU-projektet. Det som ska göras kommunalt är bland annat upprustningar, säger Anette Östling.

Hjo är känd för sina vackra träbyggnader och har belönats med det prestigefyllda Europa Nostra-priset för sin vackra bebyggelse. Men nu är renoveringsbehovet stort på många av trähusen i och omkring stadsparken och ägaren till husen och Hotell Bellevue som hyr flera av dem tvistar om vem som ska se till att en renovering görs.

Men Anette Östling är trots allt optimistisk när det gäller utvecklingen av turismen i Hjo.

– Jag tror att eftersom vi har bestående värden så som kultur, vackra byggnader, vatten som glittrar och naturtilgångar så har vi alla möjligheter, säger Anette Östling.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".