Familjen Bos flyttar från Utrecht i Holland till Essunga i Sverige. Foto: Simon Lundmark/SR Skaraborg.

Holländska Bos väljer Essunga

I dag får Essunga kommun skörda frukterna av ett projekt för att få fler invånare till kommunen. Projektet har gått ut på att uppmuntra holländare att emigrera till Sverige. Ett projekt som pågått i drygt fyra år och nu flyttar den första familjen till Essunga.

– Vi har funderat över att flytta hit i ett och ett halvt år ungefär och vi har väl egentligen alltid sökt efter ett land att kunna flytta till, säger mamma Marielle Bos som nu tagit med familjen till Sverige och Essunga.

– För 3 år sen var vi på semester här i Sverige och åkte igenom det här området. Vår första tanke var att detta var ett ställe för oss. Marielle har inga svårigheter att motivera varför just Sverige lockar.

– Naturen, ytan och alla trevliga människor, säger Marielle Boss. Sedan är språket likt vårt eget och förhoppningsvis ganska lätt att lära sig.

Är ni inte rädda för att det inte ska gå så bra som ni hoppats?
Vi är inte rädda för att stöta på motgångar. Vi är här för att arbeta och om en sak inte skulle fungera tar vi oss an något annat, säger Marielle.

Just familjen Boss vilja att lyckas är kanske viktigt om man ska ta steget att flytta, det menar kommunutvecklaren i Essunga kommun A-M Alströmer.

 Hon har varit med och lett projektet i Holland och även skapat intresse hos flera kommuner i Skaraborg. Enligt A-M Alströmer är valet av land att marknadsföra sig i ingen slump.

– Vi vet att ett stort antal Holländare vill, och många har redan emigrerat från sitt land. Man tycker att det är för trångbott. Jag har jobbat tillsammans med flera andra Skaraborgska kommuner och vi tar gärna emot dem.
Simon Lundmark

simon.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".