Fler vill bli volontärer

Att arbeta som volontär på bondgård under semestern har blivit populärt. Att det är ett billigt och miljövänligt sätt att möta en ny kultur kan vara förklaringen till att fler väljer volontärjobb.

– Allt fler hör av sig och vi tvingas säga nej, säger Sanna Mattson och Jonas Ringqvist som driver Bossgården Mellan Falköping och Tidaholm.

På Bossgården i Östra Gerum arbetar under sommaren fem volontärer från olika delar av världen.

Sanna Mattson och Jonas Ringqvist tror att ökningen beror på ett större medvetande om miljöfrågor men det är också ett billigt och bra sätt att resa för människor som är intresserade av att lära sig om nya kulturer.

Det är mycket som ska göras på gården, och de fem volontärerna delar upp arbetet mellan sig.

Arbetar för mat och husrum
Genom organisationen WWOOF, worldvide opportunities on organic farm, kan volontärer få kontakt med ekologiska gårdar som vill ta emot dem. För mat och husrum arbetar man på gården.

Bossgården i Östra Gerum har genom åren haft volontärer från bland annat Frankrike, Taiwan och Sydafrika.

– Vissa kommer bara några dagar, men andra har stannat över ett år på gården berättar Jonas Ringqvist.

Aldrig tråkigt
Sara Terashima och Zoe Pehrson från USA, ska arbeta 6 veckor på gården innan de reser vidare. De ville lära känna landet på ett annorlunda vis och träffa människor med liknande intresse och de har aldrig haft en tråkig dag på gården berättar de samtidigt som de plockar ärtor.

 – Vi får nya uppgifter hela tiden så tråkigt har vi aldrig.

Linnéa Frimodig

linnea.frimodig@sr.se

Bild: Bossgården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista