SKARABORG

Forskare är Västgötalagen på spåren

Nu tas jakten på Västgötalagen upp på nytt vid Kungslena kyrka. Länsstyrelsen har gett sitt tillstånd till att en så kallad byggnadsarkeologisk undersökning görs. Detta efter att Svante Tibell vid Göteborgs universitet forskat fram nya rön om var boken kan finnas.

– Det finns tre starka indicier som pekar på att boken finns inmurad i en vägg i vapenhuset, byggd på 1400-talet, säger Svante Tibell.

Upptäckten av en granitliknande sten med Birger Jarls emblem på är en av ledtrådarna som pekar mot den specifika väggen. En annan ledtråd är ett igenmurat fönster i vapenhuset.

– Jag är tämligen säker på att, om boken ligger någonstans i kyrkan, så är vi på rätt plats!

Nu vill han med Länsstyrelsens tillstånd använda värmekamera för att söka i väggen.

Svante Tibell hoppas att arbetet i kyrkan kan börja i september, då kyrkan håller stängt för allmänheten.

Västgötalagen

Västgötalagen är den lag som tillämpades i Västergötland före mitten av 1300-talet.

Lagen finns i två versioner, Äldre och Yngre Västgötalagen.

Äldre Västgötalagen är den äldsta av de bevarade landskapslagarna, och antas vara skriven av Eskil, lagman i Västergötland, son till Magnus Minnesköld och bror till Birger jarl.

Det finns ett handskriftsfragment av lagen som daterats till omkring 1250. En fullständig handskrift härrör från tiden efter 1281.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista