Falköping

Fuktskador dyra för kommunen

Uppdaterad 10:41
Stora delar av Ållebergsgymnasiet i Falköping är mögelskadat och måste saneras eller byggas om. Undervisningen kommer de närmsta två åren att bedrivas i moduler inredda till klassrum.

Ett stort antal baracker med totalt 28 klassrum och 17 grupprum har i all hast ställts upp vid Ållebergsgymnasiet i Falköping. Kostnaden för de nya modulern är stor men nödvändig, enligt Leif Lagergren, tillförordnad förvaltningschefen för utbildningsförvaltningen i Falköping.

– Vi måste ju ge ungdomarna bra undervisning i bra lokaler och därför måste vi klara av att betala de cirka elva miljoner som det beräknas kosta.

Förutom de elva miljoner kronorna för de provisoriska modulerna så återstår den största kostnaden.

Ållebergsgymnasiets A-hus måste antingen renoveras i stor omfattning, eller helt byggas om. Vad det kommer kosta är inte klart i nuläget men att det handlar om väldigt stora belopp råder inget tvivel om.

Dålig ekonomi
Detta kommer i ett läge då lågkonjunkturen slår hårt mot kommuner och detta gör situationen besvärlig, enligt Leif Lagergren

– Det är tungt att det kommer när kommunens ekonomi är sämre än på många år.

Enligt kommunalrådet Ulf Eriksson (C) i Falköping finns det inga extra anslag för oförutsedda utgifter som att åtgärda mögelproblem.

Lärare har länge påtalat att något inte stod rätt till med huset, men att fuktskadorna i Ållebergsgymnasiets A-hus var så omfattande kom som en överraskning för utbildningsförvaltningen i Falköping.

– Många har sagt: "Vad var det vi sa", men det kom som en chock för oss att det var så allvarliga skador. Varför vi inte gjort en grundlig undersökning tidigare kan vi helt enkelt inte svara på, säger Leif Lagergren.

Rektorn är lugn
De tillfälliga modulerna håller nu på att inredas och inför skolstarten är ändå rektor Christer Larsson ganska lugn.

– Vi har fått så mycket plats vi tror vi behöver, i rätt tid inför skolstarten, så jag tror att allt kommer att gå bra.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista