ADHD-förnekelse upprör drabbad

ADHD är ett påhitt för att läkemedelsbranschen ska tjäna pengar, menar en grupp med kopplingar till scientologi-kyrkan och som nu sprider sin information runt om i Skaraborg.

Gruppens budskap om ADHD är något som upprör Åsa Gravander, som själv fått diagnosen och är med i ADHD-föreningen Attention.

– De är välkomna att dela min vardag ett tag, så ska de få se hur ADHD kan yttra sig. För min del är det synnerligen aktuellt varje dag.

Medicin ger fungerande vardag
Hon berättar att hon fått kämpa för att kunna leva det liv som hon lever i dag och säger att det aldrig hade gått utan hjälp av mediciner.

Radio Skaraborg har förgäves sökt företrädare för gruppen, med det officiellt klingande namnet "kommittén för mänskliga rättigheter", som just nu propagerar i Skaraborg. Gruppens budskap handlar bland annat om att ADHD är ett påhitt för att läkemedelsbranschen ska tjäna pengar.

Vare sig i Stockholm eller Göteborg, där intressegruppen finns, svarar någon i telefon. På gruppens hemsida syns rubriker som "droger från vagga till grav". Det är enligt dem i själva verket medicinerna och den psykiatriska vården som är orsak till bland annat självmorden i samhället.

Förstår inte gruppens avsikter
Åsa Gravander har för sin del svårt att förstå vad det är som driver gruppen, som är en frontorganisation för scientologikyrkan.

– Jag kan inte förstå det - fanatisk antipropaganda mot medicinering. Jag kan också tycka att det skrivs ut för mycket psykofarmaka utan andra åtgärder. Men jag skulle kunna tänka mig att det har blivit en hetsjakt på psykiatrin eller läkemedelsindustrin, jag vet faktiskt inte.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista