Vara/Larv

Nästan sann pjäs om Finnestorp

I helgen hade teaterpjäsen Finnestorp - ett spel om en tid som var, premiär i Finnestorp utanför Larv. En nästan sann historia om en tid som var, enligt manusföfattaren Anders Nilsson.

Föreställningen sätts upp av ScenVara i samarbete med bland annat Falköpings kommun och flera lokala föreningar.  Manusförfattaren Anders Nilsson säger att spelet inte nödvändigtvis bygger på verkligen händelser.

– Om dramats behov kom i konflikt med den historiska verkligheten tummade jag hellre på historien för att få en bra berättelse, säger Anders Nilsson.

Finnestorp var en offerplats
– Men sant är att Finnestorp med all sannolikhet varit en stor offerplats, fortsätter Anders Nilsson.

Finnestorp har på senare tid blivit känd för att det i trakten förekommit offerceremonier daterat så långt om 2000 år tillbaka i tiden.

Ett stenkast från den plats som man nu genomför utgrävningar huserar skådespelarna från Scen Vara i ett skogsbryn alldeles intill ån Lidan.

Föreställningen Finnestorp återkommer varje helg i augusti och handlar människornas liv i en liten västgötsk by i början av 500-talet.

Nöjd publik
Under premiärhelgen drog spelet fullt hus och publiken bjöds på alltifrån omtumlande slagsmålsscener till komiska möten. Madeleine Johansson och Joakim Eriksson var några av de hundratalet personer som hittat till Finnestorp.

– Det var bra för att vara amatörspel, med humor och en intressant historia.

– Det känns redan när man gick upp hit att det här är en gammal plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista