Föreningar kan bli bidragslösa

Idrottsföreningar måste nu söka aktivitetsbidrag för sin ungdomsverksamhet via nätet. De nya rutinerna har väckt en oro i idrottsrörelsen för att mindre föreningar inte kommer söka något bidrag alls.

Det finns nu en oro i föreningslivet för att de föreningar med liten ungdomsverksamhet inte kommer att bry sig om att söka aktivitetsbidrag, nu när ansökningarna datoriseras.

Hur mycket pengar som delas ut i aktivitetsbidrag beror på hur många aktiva ungdomar som rapporteras in till idrottsförbunden. När det nya systemet nu införs finns en risk att mindre föreningar inte hängt med.

– Det är lite krångligt att logga in. Det är besvärligt. Jag tycker att det är tveksamt och att informationen har varit dålig, säger Ritva Björnberg som är kanslist på Skara fotbollsklubb.

På lördag den 15 augusti ska ansökningar för aktivitetsbidrag vara inne. I slutändan skulle det nya systemet kunna innebära mindre pengar till den samlade idrottsrörelsen i hela Sverige, något som oroar Ritva Björnberg.

– De mindre föreningarna har inte personal till att hålla på med sånt här. Samtidigt måste ju föreningarna få in pengar så att ungdomarna kan sporta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista