Få ungdomsmottagningar under sommaren

Under sommaren är det kärvt med öppettider på Skaraborgs ungdomsmottagningar. I Tidaholm har de öppet några få timmar en dag i veckan och besöken blir inte färre under sommaren. Det menar Gunilla Nordvall som är barnmorska och jobbar på mottagningen.

– Det är många som söker sig hit. Vi har drop in på måndagarna mellan 15.00 - 17.00, och vi har cirka 15 besök under dem två timmarna, säger Gunilla Nordvall, barnmorska på Tidaholms ungdomsmottagning.

Den här veckan hålls mottagningarna i Gullspång, Töreboda och Falköping helt stängt. I stället får ungdomarna söka sig till andra orter. Ungdomarna i Falköping hänvisas till Tidaholm. Men inte en enda från Falköping dök upp i måndags, och på ett sätt var det tur säger Gunilla Nordvall, eftersom de redan har så mycket att göra.

– Det är ju väldigt korta möten, vi kan bara göra det viktigaste. Det känns att man inte räcker till riktigt.

De vanligaste orsakerna till att man besöker sin ungdomsmottagning är för att testa sig för könssjukdomar, förnya recept på preventivmedel och för att man är orolig att ha blivit gravid.

– Vi är glada att vi alls kan ha öppet, men det är klart att belastningen är stor, säger Gunilla Nordvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista