1 av 2
Full fart på första dagen efter sommarlovet på Kilenskolan. Foto Stina Banck/SR Skaraborg
2 av 2
Sammy Gardthman Ludvigsson. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.
TÖREBODA

Pirrig skolstart i ny organisation

Efter en turbulent sommar med mycket diskussioner kring den nya skolorganisationen var det på måndagen skolstart för eleverna på Kilenskolan i Töreboda. Det kändes både pirrigt och nytt, tyckte barnen.

I går öppnade dörrarna på Kilenskolan och Björkängsskolan igen efter sommarlovet. För många av eleverna innebar det att det var dags att börja i en ny skola, eftersom Töreboda har gjort om hela skolorgansationen under sommaren.

Linn Kramer och Sammy Gardthman Ludvigsson har båda fått byta skola inför första skoldagen i klass 2.

– Det känns lite konstigt, man är inte van, säger Linn.

– Det känns lite pirrigt, men bra, den här skolan är bättre än min förra. Det finns mer grejer, typ klätterställningar, säger Sammy.

Måste åka skolbuss
Linn Kramer hade tidigare gångavstånd till sin skola Fredsberg skola. Hon och Sammy Gardthman Ludvigsson, som gått på Björkängsskolan, får nu båda åka buss till Kilenskolan som blivit en renodlad F-3-skola. Alla fjärde- och femteklassare går numera på Björkäng.

Läraren Catharina Gegerfeldt har också fått byta skola, från Björkäng till Kilenskolan. Hon berättar att man från början hade tänkt splittra alla klasser i och med omorganisationen.

– Det kom in ganska mycket protester från föräldrar, så det backade man på. Vi behöll klasserna så mycket vi bara kunde och det tror vi blir jättebra.

Jobbig, orolig sommar
Föräldern Mattias Andersson, vars son nu får bussas från Fredsberg till Kilenskolan, är också han glad att klasserna har hållits intakta. Men han säger att det varit en jobbig sommar.

– Vi har ju märkt en stor oro hemma, och så har det säkert varit i de flesta hem. Det har varit mycket frågor och väldigt knapphändig information. Det känns som om det har varit en stor fars från början till slut, men vi får hoppas att det blir bra.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".