Det kan bli nobben på akuten för den som blir sjuk när jourcentralen stängt.
Skaraborg

Akuten tvingas låta sjuka gå hem

Det väntas bli svårare att få vård på kvällar och helger, när Skaraborgs fyra jourcentraler minskar öppettiderna den 1 oktober. På akutmottagningen på KSS är personalen orolig för vad förändringen leder till. Verksamhetschefen på akuten tror att många kommer att söka sig dit istället, och att akuten kommer att ha svårt att ta hand om dem.

Det väntas bli något av en vårdkarusell när jourcentralerna drar ner på öppettiderna. På KSS akutmottagning är reaktionen på det plötsliga beskedet att ändra tillgängligheten till vården kraftig. Många av patienterna som inte har någonstans att ta vägen, kommer att söka sig till akuten, som kommer att ha svårt att hjälpa dem.

– I Skövde kommer patienter som söker sig till akuten på KSS, när jourcentralen stängt, att skickas hem, säger verksamhetschefen på akutmottagningen på KSS, Elisabeth Hellström.

Det är Primärvården som beslutat om att dra ner på jourcentralernas öppettider. Den kraftigaste förändringen sker på helgen. I Skövde går då jourcentralen från 32 timmars öppethållande till 12 timmar.

Hänvisar till varandra
Ett tänkbart scenario, för den som blir sjuk på lördag eftermiddag, men som är orolig och behöver träffa en läkare, är att jourcentralen då hänvisar till telefonrådgivningen, som hänvisar till akutmottagningen, som efter en lång väntan hänvisar tillbaka till jourcentralen nästa dag.

– Det är ju svårt för en patient att vara på ett ställe, sedan nästa ställe, sedan kanske tillbaks igen till samma ställe. Så kan det se ut, och det är absolut inget man önskar för någon, säger Elisabeth Hellström.

Akutverksamheten på KSS kommer nu noga att följa hur primärvårdens neddragningar påverkar vårdkvaliteten och arbetsbördan på akuten. Elisabeth Hellström tror att personalen kommer att få det ännu tuffare.

– Jag är bekymrad för medarbetarna på akutmottagningen, om vi ska ha ett mycket större inflöde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".