Högskolan i Skövde drabbas av forna synder, när regeringen delar ut nya högskoleplatser.

Få högskoleplatser till Skövde

Högskolan i Skövde tilldelas färre nya högskoleplatser än andra högskolor i regeringens stora satsning på högskolorna, som presenterades igår. Trots det är högskolans rektor nöjd med antalet tilldelade platser.

Skövde får bara 75 nya utbildningsplatser, eftersom högskolan förlorat examensrätten för sjuksköterskor. Högskolan hade begärt 150 platser. Men på rektorn på högskolan, Leif Larsson, är inte nedslagen.

– Vi fick 600 platser för tre år sedan, och jag är säker på att vi de närmaste åren kommer att klara av den anstormning av studenter som kommer, säger han.

Enligt rektorn så har det faktum att skolan inte kunnat ta in sjuksköterskestudenter inverkat på regeringens beslut. Men på det stora hela så betyder den låga tilldelningen i år inte så mycket.

– Om man jämför den enorma anstormningen av studenter så har vi en stor ökning, trots att vi inte tar in sjuksköterskestudenter, säger Leif Larsson.

Regeringens satsning innebär totalt cirka 10 000 nya högskoleplatser i Sverige i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".