Det tog en stund att renovera DC 3:an. Foto: Stina Banck.

Entusiaster renoverade DC 3:a

Efter många timmars slit står nu en stor DC 3:a på plats i vid Fallskärmsjägarlägret i Karlsborg. Det amerikanska flygplanet är från tidigt 40-tal och stod tidigare i ett museum i Skokloster innan Fallskärmsjägarklubben fick idén att köpa det och flytta det till Karlsborg.

Det tog hela fallskärmsjägarklubben i Karlsborg två månader att renovera upp DC 3:an till det presentabla skick den är i idag. Men nu har projektet gått från idé till verklighet, tack vare hårt slit.

– Ja, hur kommer man på sådana vansinniga idéer. Det ska väl vara tillräckligt svårt. Hade det varit för lätt hade den redan varit flyttad, säger Anders Lidberg som varit projektledare.

Golvet inne i planet måste dammsugas men sedan är DC 3:an i stort sett redo för besökare. Det har varit mycket slit för att få det klart.

– Vi konstaterade tidigt att polermaskiner var värdlöst rent socialt. De väsnas och då kan man inte prata.

Planet är tillverkat 1943 och användes av den amerikanska armén till andra världskrigets slut. Så småningom tog det svenska flygvapnet över DC 3:an och använde det i tjänst ända till 1983.

– Man flög diverse materiel och använde den också till signalspaning och lyssnade på grannarna i etern...

Kan den flyga nu?

– Nej, den är inte i flygbart skick, den har ju stått ute i 25 år.

Hur känns det att den nu är klar?

– Det känns väldigt tillfredsställande att om man bestämmer sig för någonting och man är tillräckligt hängiven, så går det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".