Sjuksköterskan Ann-Christin Sandahl, fackligt förtroendevald och Annette Karlsson, samordnare på Vårdförbundet. Foto: Linnéa Frimodig SR Skaraborg.
SKARABORG

Färre sjukhusplatser i spartider

Skaraborgs sjukhus måste spara pengar och som en följd stängs vårdplatser, samtidigt som vikarier inte får jobba kvar. På fredagen öppnar bara sju av de 13 vårdplatser som varit sommarstängda på medicinkliniken i Lidköping.

Egentligen var det meningen att de sommarstängda vårdplatserna på medicinkliniken i Lidköping skulle öppna på fredagen, men hälften av platserna kommer att fortsätta vara stängda.

Många känner nu stor osäkerhet, säger Ann-Christin Sandahl som är sjuksköterska på medicinavdelning 7 i Lidköping, där hon är fackligt förtroendevald.

– Jag ser med viss oro mot framtiden, med tanke på att hösten innebär svininfluensa kanske och ökad beslastning på vården. Och då drar vi ner på platser i stället, säger hon.

Oklart hur patienterna drabbas
Några analyser om vad neddragningen kommer att innebära för patienter och personal har inte gjorts, säger vårdförbundet, som anser att de inte fått någon chans att säga sin mening eftersom de inte blivit kallade till förhandling.

Enligt vårdförbundet kommer Skaraborgs sjukhus även att hålla vårdplatser stängda på Kärnsjukhuset i Skövde.

Samtidigt som besparingarna pågår en omorganisation där vikarier får sluta och fast anställd personal tvingas flytta mellan avdelningar för att täcka upp luckor. Exakt hur många som drabbas kan sjukhuset inte svara på.

Oro bland personalen
Enligt Ann-Christin Sandahl har telefonerna hos vårdförbundet gått varma och kollegor vet varken vilken avdelning eller vilket sjukhus i Skaraborg de kommer att arbeta på i framtiden.

– De är uppgivna, ledsna, känner sig lite som brickor i ett spel. I och med omorganisationen splittrar man ju arbetsgrupper och väl fungerande team. Det kommer även att märkas genom kompetens som försvinner, så det blir ju som att börja om från början.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".