Pirjo Svegreus med några av de priser som nyktra ungdomar kan vinna i helgen. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg

Allt fler unga håller sig nyktra

Nu pågår de allra sista förberedelserna inför Matfestivalen i Skövde. Nattvandring ska förhoppningsvis bidra till ökat lugn på stan.

Ett 80-tal föräldrar och ungefär 20 personer från socialtjänsten, både från Skövde och grannkommunerna, kommer att nattvandra för att skapa lugn och ta hand om de ungdomar som behöver hjälp.

Arrangmang för de nyktra
Men faktum är att allt fler ungdomar väljer att inte dricka.

Delvis beroende på att det finns så mycket roliga arrangemang för de som håller sig nyktra, säger Pirjo Svegréus, drogsamordnare i Skövde:

– Ja, det bidrar till det, självklart. Finns det andra roliga saker man kan göra så konkurrerar det ut fyllan.

Nyktra kan vinna priser
Pirjo Svegréus arbetsrum är fullt av grejer. Ryggsäckar, spel och presentkort. För fjärde året i rad körs tävlingen Blås grönt där 8:or, 9:or och gymnasieelever har chans att vinna fina priser om de blåser nyktert när de går hem från festivalen.

Men det är trots allt en hel del fylla den här helgen. Förra året omhändertogs 13 personer under 18 för fylla, men det är inte bara de yngre som dricker alkohol.

– Antalet vuxna som blir omhändertagna för fylla slår antalet ungdomar med hästlängder. Det är ett stort nederlag att vuxna människor inte kan dricka alkohol på ett sätt så att de kan ta sig hem för egen maskin utan hamnar i en fyllecell, det är minus till de vuxna.

– Så jag menar, man brukar säga att barn gör inte som de vuxna säger – de gör som de vuxna gör. Och här är vuxna verkligen förebilder och bör tänka till.

Svårt att få vuxna på stan
Just i Skövde har det varit trögt att locka föräldrar att vandra på stan, berättar Pirjo Svegréus, men i helgen blir det en kraftsamling med nattvandrare, fältassistenter och socialtjänstpersonal från flera kommuner. Och de kan få hjälpa till med lite allt möjligt.

– Oftast är det ju att få tag i vuxna som kan komma och hämta. Sen går man ofta runt med hårsnoddar och fångar upp håret på de flickor som ligger och spyr. Ofta får man trösta, ungdomarna är ledsna och rädda för att föräldrarna ska bli jättearga, säger Pirjo Svegréus.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".