Rymdfärjan Discovery lyfter vid Kennedy Space Center.
FLORIDA

Fuglesang lyfte och Hedén såg på

Klockan sex i morse svensk tid lyfte tillslut rymdfärjan Discovery med svenske astronauten Christer Fuglesang, efter tidigare väder- och teknikproblem i veckan. På plats vid första parkett på Kennedy Space Center för att bevittna händelsen satt hans kamrat, Fredrik Hedén, som har ett förflutet som flottiljchef på F7 Såtenäs.

Fredrik Hedén och hans barn hade läktarplats på Kennedy Space Center i Florida imorse svensk tid när färjan lyfte. Tillsamans med de sju astronauternas familjer följde de svensken som ska genomföra två rymdpromenader i samband med underhållsarbeten på rymdstationen ISS.

Hedén och Fuglesang konkurrerade med varandra under astronaututbildningen. Idag är de vänner och Fredrik Hedén var även inbjuden till Christer Fuglesangs första rymdäventyr för några år sedan.

Precis som Fuglesang har Fredrik Hedén under den senaste veckan väntat på att rymdresan skulle bli av.

– Först kom ett ljussken och sen kom ett buller. Familjerna och vännerna håller andan tills rakten lyfter. Det är helt otroligt och man blir väldigt tagen av det, säger Fredrik Hedén.

Efter att rymdfärjan lyft och färdats över Indiska oceanen och in över Australien för att sedan ta sig ut i rymden, så begav sig Hedén och hans barn tillbaka till deras hotell. Där mötte de upp med resten av de familjemedlemmarna som suttit på läktaren.

– Nu ska vi fira med champange, avslutar Fredrik Hedén.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".