Översta lagret av den förorenade marken grävs bort. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg.
Skövde

Byggordförande lugnar om rödfyrslarm

Tungmetaller, som arsenik i marken har gjort att miljönämnden vill införa ett förbud mot odling av ätliga växter i det blivande bostadsområdet Käpplunda Park i Skövde. Men enligt byggnadsnämdens ordförande finns det ingen anledning till oro för dem som i framtiden ska bo på rester av bränt alunskiffer.

– Det känns som om miljönämnden tar i så de spräcker sig. Hade det varit farligt att bygga där hade vi ju inte gjort det, säger Ordföranden i byggnämnden i Skövde, Orvar Eriksson.

Lastbil efter lastbil kör nu förorenad mark till förvaring, för att bereda för 200 lägenheter. Men det är inte allt avfall som ska bort, från det blivande bostadsområdet, som en gång i tiden var en tipp för aska från bränt alunskiffer.

Blir för dyrt
– Vi kör bara bort det lager som behövs för att klara säkerheten och hälsan. Ska vi ta bort mer skulle det drabba hyresgästerna i form av högre hyror och det tror vi inte att de är beredda att betala, säger Orvar Eriksson.

Enligt länsstyrelsen ska all nybyggnation på rödfyrsförorenad mark undvikas, och framförallt gäller det bostäder.  Det här med tanke på att man inte vet vad som händer i framtiden, och på vad den oro som vetskapen om att marken är förorenad kan betyda för de boende.

Men Byggnämndens ordförande Orvar Eriksson är säker på att området, trots ett eventuellt förbud mot ätliga växter, kommer att bli populärt.

– Jag tror att det blir väldigt populärt. Det blir vackra hus och vi får samtidigt bort en ful hög.

Sten Lillieström

sten.lilliestrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".